Werk en inkomen

Rondom Werk & Inkomen is er in Pekela al langer ‘werk aan de winkel’ en dit zal ook zo blijven. In Pekela kennen we relatief lage arbeidsparticipatie en hoog aandeel beschut werk. Dat is in zekere zin zorgelijk. Werken zorgt voor een eigen inkomen en dat je dus je eigen boontjes kunt doppen. Werk is meer dan geld verdienen. Het zorgt voor voldoening, zingeving en ontwikkeling.

‘Meer bedrijven naar Pekela halen en bedrijven behouden. Leegstaande boerderijen een nieuwe invulling geven. Dit kan werkgelegenheid opleveren en het veenkoloniale karakter wordt behouden.’

Pekela in 2030

  • Iedereen doet mee. Iedereen heeft werk, óf een andere zinvolle tijdsbesteding.
  • De gemeente speelt in op het tekort aan vakmensen en geeft samen met onderwijs en bedrijven ‘leren in de praktijk’ op een moderne manier vorm.
  • De aanpak van ‘Over de brug’, waar verschillende diensten op het gebied van werk, inkomen en andere ondersteuning onder één dak te vinden zijn, is verder ontwikkeld en uitgebreid.
  • Lukt het bedrijven om goed opgeleide medewerkers te houden en jong talent te trekken, onder andere door samenwerking in de driehoek ondernemers, onderwijs en overheid.
  • Voor lokale bedrijvigheid zijn er in Pekela voldoende faciliteiten, zoals woon-werkkavels.

'We kunnen altijd een keer om tafel om te kijken of ons bedrijf wat voor jullie kan betekenen. En de gemeente Pekela voor ons .'